Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

DRAGAN ČOVIĆ: SDA nije naš partner

Čović je istaknuo da partnerstvo HDZ-a i SDA ne postoji, a potpuno je nestalo posljednjih mjeseci imenovanjima hrvatskih dužnosnika u Središnjem izbornom povjerenstvu, Centralnoj banci BiH i drugima bez bilo kakvog dogovora s predstavnicima Hrvata i HNS-a.

“Ni jedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku”, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

On je istaknuo da se mora napraviti program rada bar za dvije godine da bi se to promijenilo, da bi imali jasan orijentir za budućnost, ali i kada je riječ o gospodarstvu budući da će posljedice po ekonomiju zbog epidemije virusa korona biti ogromne.

“To su stvari koje moramo dogovoriti, a onda uz to i kadrovska pitanja”, naglasio je Čović.

On je izrazio nadu da će se na sjednicama Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 7. i 8. srpnja usvojiti izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar i to po hitnom postupku, te proračun institucija BiH po redovitom postupku kako bi svako mogao ugraditi popravke.

“Što se tiče kadroviranja i u Vijeću ministara i u Parlamentu BiH, HDZ BiH će imati jasan stav prema našim partnerima. Vjerujem da ćemo na sastanku 7. srpnja riješiti te probleme”, dodao je Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda parlamentrane Skupštine BiH.

Čović je komentirao i izbore u Hrvatskoj.

“Suradnja je dosad bila dosta dobra, iako ja kažem da uvijek može i bolje. Postoji složenost odnosa. Puno stvari još nije riješeno. Izvana to rijetki mogu razumjeti. Oni koji sigurno razumiju su članovi sadašnje Vlade Republike Hrvatske. Premijer Andrej Plenković nam je mnogo pomogao na europskom putu. Svjestan je i on dobro razumije da je današnja Bosna i Hercegovina nastala u Daytonu. Bez potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda teško možemo napraviti iskorak i posvetiti se životnim temama“, izjavio je danas Čović.

On smatra i da bh. Hrvati neće i da nikada nisu presudili izbore u Republici Hrvatskoj.

“Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. Pozivam sve u BiH da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i pokažu interes za život u BiH i zbivanja u Republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske”, poručio je Čović. | HMS

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x