Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Dr. Hebrang: ‘Milanović ne zaslužuje biti predsjednik države, a Grabar-Kitarović trebala se ograditi od ‘lijevih’ HDZ-ovih poteza’

„Rezultati ovih izbora su nastavak loših rezultata HDZ-a koji se nastavljaju direktno na loše rezultate izbora za EP gdje je HDZ osvojio 22% glasova. I ovaj put – podbačaj – manje glasova od SDP-a – nije posljedica ničeg drugog nego skretanja HDZ-a ulijevo. HDZ je mogao godinama pobjeđivati jer je zadovoljavao političke ukuse značajnog dijela građanske scene. Za HDZ su glasovali oni koji su od prvog dana bili demokršćanske orijentacije, izvorni domoljubi, ljudi koji su protiv brisanja granica, a za suverenističke politike. Dakle, to je djelokrug rada HDZ-a bio godinama i mi smo s takvom politikom uvijek polučivali dobre rezultate. Bilo je, naravno, i nekoliko iznimaka, ali sada je ovo već tendencija koja pokazuje da HDZ mora mijenjati sadašnju politiku jer je podlegao, ja bih rekao, europskoj i svjetskoj epidemiji lijevo-liberalnih politika. Te politike brišu sve što je nacionalno, brišu sve što je kršćansko… To su politike koje su privremenog karaktera, ali mogu imati dramatične posljedice.“ – kazao je Hebrang.

„Milanović definitivno ne zaslužuje biti predsjednik države“ 

Zatim je izdvojio pojedine poteze koji su stranku odveli „ulijevo“.

„HDZ skreće ulijevo i donosi neke odluke koje je sada biračko tijelo sada naplatilo. Sjetimo se samo koalicije s HNS-om, koji je prirodni politički protivnik HDZ-a i koji je sada bio protiv HDZ-ove kandidatkinje. Sjetimo se SDSS-a kao koalicijskog partnera: evo, ovih dana čitamo izjave čelnika SDSS-a koje su usmjerene protiv Grabar-Kitarović: upravo je on, Milorad Pupovac, jučer izjavio da u drugom krugu treba glasovati za Milanovića. To govori o tome kakve su to koalicije – one su interesne, ali ne u interesu HDZ-ovog biračko tijela.

Uz te koalicije, postoje i drugi potezi koji pokazuju skretanje HDZ-a ulijevo – to je, prije svega, odmak od demokršćanstva prihvaćanjem Istanbulske konvencije, to je odmak od suvereniteta prihvaćanjem Marakeškog sporazuma i to samo iz jednog razloga: U svojih 20-ak točaka Marakeški sporazum pokazuje obveze država primateljica ilegalnih migranata, a nema ni jedne točke kojom vezuju migrante za poštivanje običaja i zakona zemlje u koju ulaze. To je jedan antisuverenistički dokument i, nažalost, HDZ ga je prihvatio. Da ne govorim dalje o suspendiranju referenduma za promjenu izbornog zakona, kao i referenduma za promjenu stava prema Istanbulskoj konvenciji itd. To je sve danas došlo na naplatu i zato je gospođa Kolinda Grabar-Kitarović izgubila od čovjeka koji definitivno ne zaslužuje biti predsjednik države.“ – istaknuo je Hebrang.

Grabar-Kitarović trebala se u svojoj kampanji ograditi od „lijevih“ poteza HDZ-a

Dr. Hebrang također smatra kako se Grabar Kitarović trebala u svojoj predizbornoj kampanji jasno ograditi od lijeve politike HDZ-a.

„Škoro je, dakle, bio jedan ventil koji je privukao nezadovoljne ljude i oduzeo glasove gospođi Kolindi Grabar Kitarović. Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović se u svojem predizbornom nastupu trebala otkloniti od takve lijeve orijentacije ovoga vodstva HDZ-a. HDZ je njoj uvijek donosio negativne konotacije. Sjetimo se da se na prošlim izborima Milan Kujundžić, dotada HDZ-ovac, kandidirao ne bi li joj uzeo par ključnih postotaka glasova i omogućio dolazak Josipovića na vlast. Ovaj puta, promjena kursa HDZ-ovih birača je voda na mlin Milanoviću. Dakle, to se trebalo predvidjeti i otkloniti se od lijevih poteza HDZ-a.“ – rekao je dr. sc. Hebrang i zaključio:

„Zaključci iz svega što sam rekao mogu popraviti stvar – zaključci su da se HDZ-ovo biračko tijelo mora vratiti HDZ-u, da se politika HDZ-a mora sinkronizirati sa zahtjevom većine članstva i na taj način ponovno prikupiti odbjegle glasove. To će se dogoditi, vjerujem, u idućim godinama jer, inače će ljevica preplaviti hrvatsku političku scena, a to je dugoročno za Hrvatsku uvijek bilo loše.“

Na pitanje kakva su njegova očekivanja za drugi krug predsjedničkih izbora, dr. Hebrang kaže:

„Moja očekivanja su da će svi oni koji su tražili promjene i priklonili se Miroslavu Škori, sada odustati, dakle, vratit će se na birališta i izabrat će Kolindu Grabar Kitarović da ne bi promjene koje su oni htjeli sada vodio Zoran Milanović, jer to je suprotno njihovom svjetonazoru i njihovim željama. Tako da, očekujem da će se zbrojiti glasovi velikog dijela Škorinih birača i HDZ-ovih birača. I to je u ovom trenutku jedino pametno, a ja bih rekao i realno riješenje za budućnost Hrvatske. Jasno je da mogu neki imati mnogo toga protiv kandidatkinje HDZ-a, ali u politici je to sporedno. Bitno je da se ocjenjuje prosjek djelovanja političara. Svi mi smo imali, i današnji političari imaju dobre i loše trenutke, ne treba to vagati. Treba izvagati ukupno djelovanje političara, a u tom slučaju vjerujem u uspjeh HDZ-ove kandidatkinje.“

Izvor: narod.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x