Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

DOGOVOREN BUDŽET I MOSTAR, SPORNA KADROVSKA IMENOVANJA: Pogledajte integralne izjave Izetbegovića, Čovića i Dodika

Izetbegović, Čović i Dodik, razmatrali su tri tačke dnevnog reda: budžet BiH, izborna pravila za grad Mostar, te imenovanje čelnih ljudi u institucijama BiH. Oko prve i druge tačke dnevnog reda nije bilo većeg sporenja, no zapelo je oko međustranačke raspodjele čelnih pozicijma u istitucijama BiH.

Čelnici vladajućih stranaka u BiH postigli su politički dogovor da se u državnom parlamentu tokom jula usvoji bidžet i time osigura organuzacija lokalnih izbora najesen, no čelnik HDZ BiH Dragan Čović smatra da te izbore ne može provoditi postojeća Izborna komisija.

Tri stranačka lidera dogovorila su se i da njihovi zastupnici u državnom parlamentu osiguraju usvajanje novih izbornih pravila za Mostar, koje su ranije usuglasili Čović i Izetbegović.

Prihvaćanjem tih pravila, odnosno izmjenama Izbornog zakona, Mostar bi po prvi puta nakon deset godina trebao dobiti novu vlast.

Stranački čelnicu su razgovarali i o deblokiranju postupka imenovanja čelnika važnih državnih agencija kao i novog ministra sugurnosti, no čini se da su ostali naa početnim pozicijama.

Čović je kazao kako će HDZ BiH biti protiv imenovanja Cikotića.

“To su tražile naše braniteljske udruge i to ćemo ispoštovati”, kazao je Čović.

Nakon održanog sastanka, Izetbegović, Čović i Dodik, obratilo si se novinarima a njihove tonske izjave možete pogledati u video prilozima ispod.

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x