Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

DODIKOVE PRIČE O OTCJEPLJENJU NEMAJU NIKAKVO UPORIŠTE: Evo kakve posljedice bi bile po RS ako se pokušaju odvojiti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i lider SNSD Milorad Dodik ponovo je zaprijetio vraćanjem na prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH, što podrazumijeva ukidanje vojske, SIPA, Tužilaštva i Suda BiH.

Time je po ko zna koji put otvorena rasprava u javnosti šta bi to značilo za bosanskohercegovački entitet RS i ko bi u cijeloj priči izvukao deblji kraj, piše Srpska info.

Dodik je, naime, najavio mogućnost održavanja posebne sjednice parlamenta RS na kojoj bi se odbacilo sve što su do sada uradili visoki predstavnici, što bi u praksi značilo povlačenje iz zajedničkih institucija.

Povod za njegovu izjavu bila je najnovija odluka Ustavnog suda BiH kojom se RS pokušava osporiti vlasništvo nad šumama.

“Mislim da treba odgovoriti radikalno, odbaciti sve što je uradio visoki predstavnik bilo kada, vratiti se isključivo na slovo Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

On je dodao da sve saglasnosti RS, koje je davala za vojsku, treba povući i u roku od šest mjeseci formirati svoju vojsku.

“Ako oni ne žele da na taj način živimo u BiH, u skladu sa Ustavom i Dejtonom, onda treba da se proglasimo nezavisnom zemljom šta god ko mislio”, naglasio je Dodik, koji povratak na izvorni Dejton tumači ukidanjem sistema indirektnog oporezivanja, ukidanje nadležnosti OS, Tužilaštva BiH i SIPA na teritoriji Srpske, te poništenje svih nametnutih odluka visokih predstavnika međunarodne zajednice.

Izjava lidera SNSD izazvala je polemiku u javnosti da li je vraćanje na izvorni Dejton još jedan pucanj u prazno s obzirom na to da je Dodik do sada u više navrata najavljivao isto, ili će zaista ovaj put da sprovede svoje prijetnje? Ukoliko to učini, što je realno moguće jer ima većinu u parlamentu RS, gdje bi to odvelo RS i njene građane?

Mišljenja pravnika i analitičara su podjeljenja. Ističu da bi to značilo da je RS na korak od nezavisnosti, te upozoravaju da bi to dovelo do neviđene krize u Bosni i Hercegovini, blokade RS, a u krajnjem slučaju i do eventualnih sukoba u zemlji. Ističu da bi se takvim jednim potezom pogazile sve pravne norme, te faktički dovelo do otcjepljenja RS.

To bi, kako smatraju analitičari, sigurno dovelo do žestoke reakcije međunarodne zajednice, koja bi uvela sankcije RS i njenim političarima.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, Aleksandar Popov kaže da bi bilo kakvo povlačenje iz državnih institucija i osnivanje svojih, poput vojske, pravosuđa i slično, predstavljalo zadnji korak ka otcjepljenju RS.

On ističe da bi to bio ozbiljan korak u pravcu destabilizacije BiH, a posljedice bi mogle biti ogromne.

Popov kaže da političari trebaju da objasne javnosti na koje konkretno nametnute odluke misle jer ni zajednička vojska, ni SIPA, ni Sud ni Tužilaštvo BiH, nisu nametnuti već je tadašnja vlast Republike Srpske pristala na njih.

“Istovremeno, političari se stalno pozivaju ili na slovo ili na duh Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali niko nije razjasnio šta je jedno, a šta drugo. Podsjetiću da je po slovu i duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma predviđeno da će se šest mjeseci nakon njegovog stupanja na snagu otvoriti unutrašnji razgovor unutar BiH o prenošenju i drugih nadležnosti na zajednički nivo. Dakle, u tom „izvornom Dejtonu“ je stajalo da će entiteti početi razgovore radi prenošenja i drugih nadležnosti na zajednički nivo, što se kasnije i dešavalo”, tvrdi Popov.

On dodaje da međunarodna zajednica treba da se izjasni da li i dalje stoje iza toga da se kroz Dejtonski mirovni sporazum napravi funkcionalna država svih građana ili konačno treba da se ide u pravcu disolucije entiteta unutar BiH.

“Ako ništa ne urade definitivno se može govoriti o razlazu BiH”, upozorava Popov.

Politički analitičar iz Zagreba, Žarko Puhovski Dodikovu najavu naziva pucanjem iz prazne puške.

On ističe da je Dodik „velemajstor za pucanje iz prazne puške“.

“Više od Dodikove izjave čudi me to što neko uopšte shvata ozbiljno te priče o povlačenju iz zajedničke vojske, suda, tužilaštva i svega drugog jer lider SNSD to najavljuje svake godine. Mislim da ni on ne vjeruje u to, ali to stalno ponavlja upravo zato jer se uvijek nađe neko ko to ozbiljno shvati”, kaže Puhovski.

On ističe da Republika Srpska ne može nigdje iz BiH i da Dodik očito ni ne zna šta piše u izvornom Dejtonu. Puhovski kaže da Dodik sve što priča to čini radi povećanja rejtinga i svoje pozicije unutar BiH u kojoj se „jako dobro snalazi“.

Hipotetički, kako dodaje Puhovski, kada bi NSRS izglasala da se povlači iz Oružanih snaga, Suda i Tužilaštva BiH, te drugih institucija, to bilo samo mrtvo slovo na papiru.

“To se ne bi moglo sprovesti. Nema apsolutno nikakav instrument kojim bi se to moglo napravili. Može se donijeti 55 takvih odluka u skupštini, Vladi, ili na mitinzima ali one neće imati snagu jer će te institucije koje bi napravila Republika Srpska nakon povlačenja iz zajedničkih organa biti nepriznate”, smatra Puhovski.

Opasna avantura

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić ranije je za Srpskainfo komentarisao Dodikovu namjeru da parlament Srpske izglasa odbacivanje svih dosadašnjih odluka visokih predstavnika i vraćanje na izvorni Dejton, nazvavši to “opasnom avanturom”.

On je rekao da bi, ako bi NSRS zaista učinila to što je Dodik i ranije najavljivalo, to dovelo do najveće krize koja postoji u BiH. Takođe, kako je tada rekao Simić, moglo bi se smatrati da tog momenta Srpska postaje nezavisna i da počinje funkcionisati na način da nema PDV i sistem finansiranja. S druge strane morale bi da se suspenduju odluke Suda BiH i sudski postupci koji se vode.

“A, pogotovo bi se pokrenulo pitanje da li mogu niži organi vlasti suspendovati odluke i zakone viših institucija. Mislim da bi se stvorila jedna jako složena situacija. Nadam se da se to neće desiti i da će preovladati razum”, rekao je ranije Simić.

On je upozorio da u slučaju kada bi NSRS donijela takvu odluku i ona se onda pokušala realizovati, to bi imalo posljedice, ne samo po odnose u BiH, već bi imalo i određene indikacije kod međunarodne zajednice, ali i negativno uticala na stabilnost cijelog regiona.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x