Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

DODIK NE POZNAJE DAYTONSKI SPORAZUM: O mandatu OHR-a ne odlučuju entiteti nego Vijeće sigunosti UN-a!

Milorad Dodik je još jednom, po ko zna koji put, jasno pokazao da niti je pročitao niti razumije Dejtonski morovni sporazum i njegove prateće anekse. Dodik je danas zatražio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se parlemnet manjeg bh. entietat izjasnio o imenovanju novog šefa OHR-s u BiH. Prema njegovom tumačenju Daytona,  jedino entieti mogu zatražiti postavljanje visokog predstavnika, koji bi bio imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta sigurnosti UN-a.

Dodik nije niti je mogao citirati niti jednu odredbu Daytonskog sporazuma iz koje proizilazi takvo pravo entietta, jer takva odreba naprosto ne postoji.

Dodik bi trebao znati da je Ured visokog predstavnika (OHR) ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Funkcija visokog predstavnika je uspostavljena u sukladnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini.

Dodik uporno ponavlja kako je Ured visokog predstavnika u BiH uspostavaljen Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji su potpisali tadašnji predstavnici BiH, dva entiteta, kao i predstavnici Srbije i Hrvatske, što je notorna laž i velika glupost.

Aneks 10 Dejtonskog sporazuma Dodik tumači na potpuno krivi način: smatra da je tim aneksom Bosna i Hercegovina, sa svoja dva entiteta, postala poslodavac OHR-u te da mu po tom osnovu može i otkazati angažman. Upravo je to “pravni osnov” Dodikovog uzaludnog pokušaja da u tijesnoj koordinaciji sa svojim mostarskim saveznikom Draganom Čovićem što prije izbaci iz BiH Valentina Inzka i zatvori OHR.

Dodik, očito, ne zna temeljnu postavku Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiju realizaciju garantiraju najmoćnije države svijeta, predvođene SAD-om. Upravo je međunarodna zajednica instalirala OHR kao instrument vlasti u BiH. Poslodavac OHR-a nije BiH sa svoja dva entiteta nego Vijeće za implementaciju mira. Članice Vijeća plaćaju i nadziru rad OHR-a, postavljaju i rezrješuju osoblje OHR-a, uključujući i njihovog čelnika. O svom radu OHR podnosi izvještaj Vijeću za implementaciju mira, a svakih šest mjeseci i Vijeću sigurnosti UN-a.

Na Dodikovu žalost, rad OHR-a potpuno je neovisan o lokalnim organima vlasti, jer je visoki predstavnik u ime međunarodne zajednice zadužen da nadgleda provedbu civilnih aspekata Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Prema Aneksu 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, OHR ima status diplomatske misije u Bosni i Hercegovini.

Mandat visokog predstavnika nije uspostavljen Aneksom 10, kako to tvrdi hronično neobaviješeni Dodik, nego su tim aneksom precizirani pozicija OHR-a i njegove ingerencije u BiH. Ured visokog predstavnika se ovim aneksom proglašava konačnim autoritetom za tumačenje sporazuma o implementaciji civilnog dijela mirovnog ugovora. Potpisnici ovog aneksa, među kojima je i Republika Srpska, nisu stekli nikakvo pravo nego su prihvatili obavezu da izvršavaju odluke OHR-a.

Kao što je poznato, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu predlaže Upravni odbor PIC-a, a imenovanje potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odobrilo i Dejtonski mirovni sporazum, kao što je odobrilo i raspoređivanje međunarodnih vojnih snaga u BiH.

Međunarodna zajednica se obavezala garantirati primjenu Dejtonskog sporazuma, dok se, s druge strane, BiH sa svoja dva entiteta obavezala provoditi odluke koje usvoji OHR. Šta više, i dvije susjedne države Srbija i Hrvatska također su se obavezale poštivati autoritet OHR-a i njegovog čelnika.

Ured visokog predstavnika je izvršni organ vlasti međunarodne zajednice, a BiH je sa svoja dva entiteta na to pristala upravo Aneksom 10, kojim je OHR definiran kao konačni autoritet za tumačenje civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.

Identičan status u BiH imaju vojne mirovne snage, kao i supervizor za Brčko, čije su odluke, također, konačne i obavezujuće, sviđalo se to Dodiku ili ne. | S.B.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x