Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Do sada 74 diplome nevjerodostojne (ilitiga lažne) – evo gdje su (a provjera se nastavlja)

Kako se izvješćuje, Federalna vlada se upoznala s informacijom o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna poduzeća i ustanove, te gospodarska društva, koji nisu završili proces revizije diploma, zaduženi su da to učine u 2020. godini, planirajući potrebna sredstva u svojim proračunima, nalog je iz Vlade FBiH.

Kako je navedeno, proces provjere vjerodostojnosti diploma/svjedočanstava još nije završen, prije svega zbog plaćanja naknada za sami proces, a za što nisu bila planirana sredstva u proračunu. Problemi su nastali zbog zahtjeva za plaćanjem naknade za provjeru vjerodostojnosti od strane Sveučilišta u Mostaru, Arhiva Tuzlanske županije, Univerziteta u Banja Luci, sveučilišta u Republici Hrvatskoj, te sveučilišta u Republici Srbiji.

Za određen broj diploma/svjedočanstava, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih djelovanja 1992.-1995. godine.

U dosadašnjem procesu provjere, a prema dostavljenim izvješćima, utvrđeno je postojanje 74 nevjerodostojne diplome, i to jedna u Financijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, devet u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici i osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, izvjestili su iz Vlade FBiH.

Zaključeno je i da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije. U ovoj informaciji nedostoje još 21 izvješće. Preporučeno je da, prilikom zasnivanja radnog odnosa, u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač FBiH, te gospodarskih društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, bude provjerena vjerodostojnost obrazovnih isprava.

Izvor: republikainfo.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x