Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Davor Domazet Lošo: Vučić i Srbija trenutno su podložni pritisku triju geopolitika

Što se skriva iza takvih postupaka Aleksandra Vučića, za portal Direktno komentirao je admiral u miru i geopolitički stručnjaka Davor Domazet Lošo.

-Od Vučića ništa novo. Gotovo sigurno možemo reći kako se sastanak odnosi na Crnu Goru, ponovno se radi o srbijanskoj staroj priči o ugroženosti Srba. Dakle po njima Srbe ugrožavaju Hrvati, Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i drugi, samo oni nikoga drugoga ne ugrožavaju. Ta njihova priča o ugroženosti je stara 150 godina, još od ‘Načertanija’ Ilije Garašanina, a temeljem te priče ostvaruju svoje agresivne geopolitičke interese”, rekao je Domazet Lošo i dodao da se Srbija izgubivši ratove 90-ih, prije svega u Hrvatskoj i na Kosovu, našla u jednoj teškoj situaciji, koju sve teže može podnositi.

Prosuđuje da se Srbija trenutno nalazi pod pritiskom triju geopolitika.

-Srbija je trenutno podložna pritisku triju geopolitika. Jedna je američka koja teži stvaranju Velike Albanije još od 1987. godine, druga je geopolitika sve jače i moćnije Rusije, a treća je geopolitika niže razine, geopolitika Europske unije točnije Francuske i Njemačke. Svaka na svoj način pritiska Vučića. Vučić je doveden da potpiše razgraničenje na Kosovu, a njemu su s druge strane otvoreno rekli u Srbiji da će mu ‘sveća dogoreti’ ako to učini, a on je jasno razumio tu poruku, istaknuo je Domazet Lošo.

Vjeruje kako je pritisak na Vučića ovog puta došao s američke strane, odnosno preko Crne Gore.

-Crna Gora želi vratiti stanje prije 1920. godine kada je kralj Aleksandar ukinuo crnogorsku državnost i kada je ukinuta autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. U kontekstu geopolitičkih igara i sve jače Rusije, Amerika mora zatvoriti prostor put Jadrana i to čini preko Crne Gore, a s druge strane preko Albanije jer je Otrant strateška stožerna gravitacijska točka, kao i cijeli Jadran, a zbog toga i Hrvatska ima bitno strateško značenje, prosuđuje admiral Lošo.

Domazet Lošo tumači i kako se Vučić nastao stiješnjen jer je nedavno kod njega boravio američki veleposlanik u Njemačkoj koji je njemu i Thaciju jasno poručio da se stvari više ne mogu ovako odvijati jer Amerika gubi vrijeme u geopolitičkoj bitci.

-Američki veleposlanik je poručio dvojici čelnika da učine sve što se može učiniti ili će Amerikanci morati nešto poduzeti. Traženo je od Kosova da ukine stopostotne carine na uvoz srbijanske robe, a od Srbije je traženo da prestane pritiskati male države po svijetu da povuču priznanje Kosova. Vučić zbog toga nije imao izbora, a inače Srbija živi u dramatičnim situacijama pa kad njihovi mediji objave da on prijeti regiji, saziva hitne sastanke, onda to zvuči bombastično, navodi Lošo.

Uvjeren je da je Vučiću dobro uzdrman položaj te da upravo iz tog razloga radi spektakle.

-Vučiću se očito ozbiljno uzdrmao položaj u Srbiji pa traži nekakav spektakl, teatar za svoju javnost, ali sve će to brzo splasnuti jer su sami zatražili da se sastane s crnogorskim predsjednikom, kako kažu riješiti problem. A tu nema nikakvog problema za riješiti, samo što se Srbija ne ne može pomiriti s tim da Crna Gora postane vlasnik crkvenih dobara i imanja i s time zaokruži svoju državnost. Srbija će još teže podnijeti i to što će gotovo sigurno carigradski patrijarh Bartolomej proglasiti autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve kao što je priznao i autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve i tu onda za Srbiju više nema povratka, njihov ‘geopolitički san’ o izlasku na more se više neće moći ostvariti, zaključio je Domazet Lošo.

Izvor: direktno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x