Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ČOVIĆEVI MEDIJI: Nije prvi put da ministar Radončić prezentira svoju nekompetentnost

HMS piše kako Radončić u priopćenju “pokušava dezavuirati i istodobno opravdati namjeru blokade ulaska ruskih zdravstvenih djelatnika u Bosnu i Hercegovinu u petak, 1. svibnja, radi njihovog planiranog dolaska u Mostar u duboko humanoj misiji pomoći žiteljima Mostara”.

Dalje se navodi kako Radončić “svoj bespredmetni postupak nastoji opravdati navodnom činjenicom da su u sastavu humanitarnog konvoja bile i vojne osobe ruske vojske, pa da je stoga bila neophodna suglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao da se radilo o najavi ulaska elitne, borbene 153. Zračno – desantne satnije ruske vojske, a ne o 25 zdravstvenih i naravno potpuno nenaoružanih djelatnika od kojih je par njih u radnom odnosu u ruskoj vojsci”.

HMS piše da je Radončićeva tvrdnja notorna neistina, “jer je mjerodavnost izdavanja odobrenja za ulazak članovima vojnog izaslanstva, Zakonom o graničnoj kontroli dodijeljena j Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, a ne Predsjedništvu BiH”.

-Za razliku od onih koji obmanjuju javnost pričom da je „u skladu sa zakonom to što je Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo obrane predložilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH da prepusti sve na odlučivanje Predsjedništvu BiH u skladu sa zakonom” – pri tom ne navodeći o kom se to konkretno zakonu radi, mi ćemo morati podučiti, izgleda, nekompetentnog ministra da je Zakonom o graničnoj kontroli jasno propisana isključiva mjerodavnost Granične policije BiH u slučaju izdavanja odobrenja pripadnicima stranih sigurnosnih službi, pioše HMSkoji dalje tvrdu da ” ovo nije prvi put da ministar Radončić prezentira svoju nekompetentnost”, te navodi kako je on u današnjoj izjavi za javnost naveo kako je prilikom dolaska ruskih humanitaraca u Banja Luku suglasnost odobrilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH “u čemu nema ništa sporno s obzirom na to da su Rusi tada doputovali avionom, ali ima to što je tom izjavom opovrgnuo samog sebe”.

-Naime, toga 8. travnja ministar Radončić je javno žestoko i prijeteći napao jednog visoko pozicioniranog časnika Granične policije BiH, koji se „drznuo“ javno iznijeti istu tu konstataciju, koju Radončić danas javno iznosi, piše Čovićev portal, navodeći da je tog dana Radončić smatrao, “nažalost i tada pogrešno”, da je mjerodavnost za izdavanje odobrenja za slijetanje ruskog aviona na strani Ministarstva sigurnosti, a ne Ministarstva Vanjskih poslova.

-Očito pogubljen u procedurama skupa sa svojim mnogobrojnim i beskorisnim savjetnicima ovaj ministar ne predstavlja jamstvo dosljedne primjene zakonskih propisa, radi čega se u sigurnosnim agencijama, na razini BiH, čijim radom on nominalno upravlja stvara sve veća nervoza, piše HMS pa zaključuje da je Rdaončiću bitno napakostiti žiteljima Mostara odnosno korisnicima usluga Sveučilišne kliničke bolnice, “a za istinu i stvarne razloge takvog postupanja tko pita dobit će pouku da je sve u skladu s imaginarnim zakonom”.

-Problematična je država u kojoj najviši čimbenici zaduženi za sigurnost vlastitih državljana, iste te državljane uskraćuju za neophodnu zdravstvenu skrb iz malicioznih i zdravom razumu nepojmljivih razloga. Mostarci će dugo pamtiti ovu „uslugu“ političke sarajevske elite, piše na kraju Čovićev HMS.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oglasio se na svom Instagram profilu povodom medijskih špekulacija o dolasku ruskog kontingenta za Mostar.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

– Povodom raznih medijskih pitanja zašto je ministar sigurnosti BiH prvo, navodno, pustio dolazak sanitetskog vojnog kontingenta iz Rusije da sleti u Banju Luku, a sada nije dao saglasnost za njihov ulazak u BiH kopnenim putem prema Mostaru, treba pojasniti nekoliko činjenica.

Prvi ulazak, odnosno slijetanje tri aviona iz Rusije, odobrilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a ne Ministarstvo sigurnosti BiH.

To pokazuje i dokument koji stavljamo javnosti na uvid.

Ali, u tome nema ničega nezakonitog.

Ministrica Turković postupila je u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH da humanitarna pomoć i medicinski radnici iz drugih država mogu ulaziti u BiH i da su oni izuzeti odlukom o zabrani ulaska stranaca u našu zemlju.

Naime, Ambasada Ruske Federacije u BiH u noti prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH tada uopće nije navela da se radi o osoblju s vojnim činovima i o vojnomedicinskoj opremi.

Međutim, drugi zahtjev, odnosno nota Ambasade Ruske Federacije u BiH prema MVP-u za ulazak istog konvoja i lica preko kopnene granice, ovog puta je sadržavala znatno detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove!

To je značilo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, za razliku od ranijeg slijetanja i dolaska u Banju Luku, to više nije moglo označiti humanitarnim djelovanjem.

Potpuno normalno, zatražilo je postupanje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

Kao što je poznato, dva ministarstva predložila su Ministarstvu vanjskih poslova BiH – što je u skladu sa Zakonom – da sve, na odlučivanje, treba uputiti prema Predsjedništvu BiH.

To je legalistički pristup u skladu s novonastalim spoznajama i okolnostima.

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x