Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ČOVIĆ: Nikakva granica ne može odvojiti hrvatsko biće i jedan narod u dvije domovine.

Najava ministra MUP-a i šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite RH Davora Božinovića o otvaranju granice s Bosnom i Hercegovinom, odnosno ukidanju mjere samoizolacije za državljane BiH koji ulaze u RH otklonili su sve teorije kako BiH ostaje tampon zona bez mogućnosti protoka ljudi prema RH.

Navodi se ovo u saopštenju HDZ-a BiH. Dodaju da je ministar Božinović istakao je kako od sutra (utorak) se ukidaju takve mjere.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović pozdravio je takvu odluku i brzu reakciju vlasti RH.

– Jasno je da Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem mora djelovati i donositi konkretne odluke koje nekad ne budu dočekane blagonaklono i to je sasvim normalno. Međutim, čim su te mjere donesene, istaknuli smo kako nema potrebe za panikom. Prisjetite se i poteza Vlade RH u situaciji kada su pojedine zemlje stavljale žilet žice zbog problema s migrantima, što je premijer Plenković u startu odbio jer nikakva granica prema svom narodu u drugoj državi ne dolazi u obzir. Ista stvar je i sada, rekao je Čović i dodao:

– Nikakva granica ne može odvojiti hrvatsko biće i jedan narod u dvije domovine. Hvala premijeru Plenkoviću na brzoj reakciji i racionalnoj odluci. Bosna i Hercegovina je već dio Europe i ovo je podvig europske Bosne i Hercegovine.

No, u pozadini hrvatskog zaokreta oko prelaska državne granice s BiH, kriju se najmanje tri bitne činjenice. Prva, da su hrvatske plaže sablasno puste i da će bez turista iz regije, uključujući i BiH, propasti cijela turistička sezona.

Druga činjenica je također važna: Hrvati uskoro izlaze na izbore a vladajućem HDZ-u u Hrvatskoj svako su važni glasovi Hrvata u BiH koji tradicionalno glasaju upravo za HDZ-a.

Treća važna činjenica, vezana je za odluku Evopske unije o politici otvaranja granice 1. jula. Naime, Evropska Unija još nije donijela konačnu odluku hoće li od 1. jula otvoriti svoje granice za građane BiH.

Neki mediji su, naime, izvijestili da se Bosna i Hercegovina nalazi na listi 18 zemalja čijim će građanima EU otvoriti vrata 1. jula. U tom sličaju bilo bi apsurdno da se Hrvatska prema BiH ponaša drukčije od ostatka EU.

Ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, izvijestila je jučer da je Komitet stalnih predstavnika u Evropskoj uniji (COREPER) odobrio u petak spisak 18 država kojima će granice Unije početi ponovo da se otvaraju 1. jula. Na tom spisku su i dvije države Balkana, ukčljučujući i BiH!

“Izaslanici EU postigli su politički dogovor o nacrtu liste 18 zemalja za ponovno otvaranje granica. Taj proces će biti postepen i počet će 1. jula. Rusija i Sjedinjene Države nisu uvrštene na spisak, u skladu s epidemiološkim kriterijumima,” rekao je izvor.

Diplomat je istaknuo da dokument treba formalno da usvoji Vijeće Evropske unije početkom sedmice.

Na listi su sve balkanske države, Kanada, Kina, Južna Koreja i Japan. Drugi diplomatski izvor rekao je, međutim, da konsultacije s Kinom još traju.

Ranije u petak, izvor u Briselu rekao je za TASS da Evropska unija neće uvrstiti Rusiju na spisak zemalja kojima je dozvoljeno da uđu u to područje 1. jula.

“Činjenica je u tome što epidemiološka situacija u Rusiji ne omogućava da je dodamo na prvu listu zemalja čiji će građani moći da pređu granice 1. jula. To je normalno, jer Rusiji treba više vremena, pošto se virus tamo počeo aktivno širiti kasnije nego u evropskim državama”, rekao je izvor.

Prema njegovim riječima, lista zemalja koju trenutno priprema EU, kasnije će se proširiti. “Pregledat ćemo ovu listu prilično redovno. Naravno, čim postane jasno da su se ruski epidemiološki uslovi poboljšali, dodat ćemo je na listu. To je u najboljem interesu svih strana, vjerujte mi”, dodao je diplomat. | SB

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x