Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Cijena metra drva s 97 skočila na 165 maraka

Sve u porastu

To je uzrokovalo veliki udar na budžete građana, jer cijene rastu, a plaće i penzije ostaju iste.

Muhamed Helać iz kompanije „Drvosječa“ Sarajevo za „Avaz“ je kazao da cijena peleta iznosi od 950 do 1.000 KM, a metar drva sada košta 165 KM, dok je prošle godine u ovo vrijeme bio 97 KM.

– Trenutna situacija je takva da se troškovi proizvodnje ne mogu porediti s onima od prošle godine. Svi mogući aspekti repromaterijala, sirovine su poskupjeli. Cijena električne energije je, također, viša, a ta električna energija dosta utječe na proizvodnju, konkretno peleta, jer je najpopularniji. Tu je i cijena nafte, odnosno goriva koja stalno varira. Gorivo prati proizvodnju, od same sječe u šumi, prerade, pa sve do transporta – rekao je Helać.

Zabrana izvoza

Vijeće ministara je, podsjećamo, usvojilo inicijativu Vlade FBiH, tačnije resornog ministra trgovine Zlatana Vujanovića o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta te postoji šansa da se ova zabrana produži i poslije marta. To su u petak tražili i iz Udruženja poslodavaca.

– Konkretno, zabrana izvoza traje od juna, otad je na snazi. Zabrana je urodila plodom jer smo početkom juna ulazili u fazu da će nam nedostajati ogrjeva. Osigurali smo dovoljne količine, jer je i čitava Evropa bila u nedostatku. Nasreću, mi smo bili energetski neovisni. Trenutna situacija je takva da je stanovništvo podmirilo potrebe, jer je opala potražnja, a zima samo što nije – istakao je Helać.

Potražnja za peletom

– Kada pričamo o pojedinačnim vrstama ogrjeva, Sarajevo prednjači i tu je najveća potražnja peleta.

Kada je riječ o drugim kantonima, tu je već potražnja za drvima. Tuzlanski kanton opet je prvi po upotrebi uglja jer imaju puno rudnika – kazao je Helać.

Izvor: avaz.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x