Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ČAVARA: HDZ BiH se zalaže za poštivanje izbornih rezultata i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda

Kako komentirate krizu oko uspostave Vijeća ministara BiH i kako vidite izlaz iz krize?

Jasno je da Vijeće ministara BiH treba čim prije uspostaviti kako bi država mogla funkcionirati i kako bi se uklonili zastoji na euroatlantskom putu BiH. Međutim, svaki dan imamo smišljanja nekih novih kriza i problema, prebacivanja krivnje na drugog i nepoštivanje dogovora s koalicijskim partnerima. Uvjetovanje imenovanja novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH od strane SDA,zasigurno produbljuje postojeću krizu i usporava sve procese oko formiranja vlasti i funkcioniranja državnih institucija. Nažalost, zbog političkih interesa bošnjačkih stranaka, BiH je u velikoj krizi iz koje će teško naći izlaz, ukoliko se ne ispoštuju dogovori i uvaže mišljenja sve tri strane, i hrvatske, i bošnjačke i srpske.

Što je, prema Vašem mišljenju, osnova za formiranje vlasti na razini BiH, ali i razini FBIH?

Odgovor je vrlo jednostavan, potrebno je formirati vlast po rezultatima izbora i implementirati presude Ustavnog suda, a onda ubrzati put prema europskim integracijama i NATO-u. Jedino ćemo tako osigurati potpunu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, ubrzati euroatlantski put, te jačati pravnu državu i institucije.

Za što se HDZ BiH zalaže prilikom uspostave vlasti?

HDZ BiH se prvenstveno zalaže za poštivanje rezultata izbora i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, te za poštivanje ustavno – pravnog poretka BiH, dakle za provedbe odluka Ustavnog suda. HDZ BiH se zalagao za provođenje odluke prije ulaska u izborni proces, ali, zbog nespremnosti dominantno bošnjačkih stranaka da se to i učini, dogodilo se to da se neprovođenje te odluke čak iskoristi kako bi se izabrao drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, odnosno kako bi se hrvatskom narodu u BiH oduzelo njegovo konstitutivno pravo da bira svoje legitimne predstavnike.

Kako će u ovakvoj krizi i u složenim odnosima u BiH izgledati put BiH u EU i NATO?

HDZ BiH oduvijek se zalagao za pridruženje EU i NATO-u, i na tom će ustrajati i u budućnosti, jer samo tako BiH može napraviti iskorak i napredovati, na dobrobit svih nas koji u njoj živimo. Očigledno je da je taj put trenutno usporen zbog uvjetovanja od strane SDA. Iskreno se nadam da će svi politički akteri uočiti značaj euroatlantskog puta BiH i da će uložiti dodatne napore da se isti ubrza.

Kakva su Vaša očekivanja od procesa izmjene Izbornog zakona BiH? Jeste li optimist?

Kad su u pitanju izmjene Izbornog zakona, očigledno imamo opstrukcije s bošnjačke strane kojoj ovakav Izborni zakon očito odgovara kako bi mogli birati i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i, na isti način, i izaslanike u Dom naroda Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine BiH. Kad sagledamo kompletnu političku situaciju u Federaciji BiH i BiH i dosadašnje opstrukcije, teško da će postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona u kratkom roku. Ali, mi moramo ustrajati na provedbi Odluke Ustavnog suda, odnosno promjeni Izbornog zakona, jer je to temelj države i mirne budućnosti u euroatlantskim integracijama.

Izvor: politika24.net

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x