Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

“Brate Lukašenko, nije nam lako, pod pritiskom smo Bruxellesa i Washingtona”

Dodikovo ‘unižavanje’ u Bjelorusiji

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i njegovo izaslanstvo od 17. do 19 veljače, boravili su u Bjelorusiji, gdje su održali niz sastanaka. Dodik se jučer susreo s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, te je potvrđeno obostrano prijateljstvo i podrška.

Skoro da je mučno bilo gledati, inače robusnog, agresivnog Dodika koji koristi svaku priliku za uvrijede ili zavađanje sa svojim neistomišljenicima u BiH i među međunarodnom zajednicom, kako se unižava pred čovjekom kojeg je susreo tek drugi put u životu i kojeg zove bratom i velikim prijateljem Republike Srpske i srpskog naroda, piše Dnevni list.

U nekim trenutcima njihovog sastanka Dodik se činio sretnim kao tinejdžer koji je upravo upoznao svog glazbenog idola, predsjednika jedne snažno režimske države koji je najsnažniji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, a koja za napredak RS-a nije učinila baš ništa, ali zato “pomno prati situaciju na Balkanu”.

Pragmatični Dodik u potrazi za tržištima “većim i značajnijim od EU”

Očito je kako je voda Dodiku “došla do grla” te da je na “turneju” Bjelorusijom, a najavljen je i put u Rusijiu i sastanak s Putinom, počeo s jasnom namjerom – tražeći konkretnu pomoć, podsjećajući i naglašavajući kako je on “prijatelj i brat” koji je spriječio uvođenje sankcija ovim dvjema zemljama, iako ostali bh političari drukčije tvrde, da RS pati zbog britanskih sankcija te da je, kako izgleda, sada vrijeme da se te usluge i vrate.

Dodik je rekao kako bi “volio da građani RS-a malo drukčije vide Bjelorusiju od stereotipa koji je nametnuo zapadni mainstream”.

Rekao je kako “Bjelorusija jest pod sankcijama, ali da ima značajan izvoz, odnosno povećanje bruto domaćeg proizvoda od četiri posto, što je san za mnoge europske zemlje”.

“Oni su se orijentirali na druga tržišta koja su veća i značajnija od EU, ali to možete ako imate jako vodstvo kakvo ima predsjednik Lukašenko. O svemu tome želim s njim razgovarati”, rekao je Dodik dan prije sastanka s Lukašenkom.

Pragmatični Dodik, a to potvrđuje i njegova višegodišnja karijera, ne libi se igrati bilo koju ulogu kako bi došao do svojih ciljeva, pa čak i od ‘unižavanja’ koje je, s obzirom na njegov izgrađeni gard u BiH, iznenađujuće, a u nekim trenutcima i žalosno gledati. I to pred državnikom koji baš ništa nije učinio za RS i srpski narod, izuzev trivijalne podrške i dobrodošlice.

Kao i što je mala ili nikakva robna razmjena Bjelorusije i RS-a, dok istodobno ovaj entitet ekonomski egzistira i napreduje od suradnje sa Srbijom, Italijom, Njemačkom, Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom.

Analizirajući podatke Gospodarske komore RS-a u periodu od 2018. do 2022., Bjelorusije nema ni u prvih 20 zemalja s kojima RS ima najuspješniju robnu razmjenu. Skoro da je nema “ni na mapi”, a dobro je zamijetiti i da je Rusija tek na 17. mjestu, a SAD na 20-tom.

Stoga je vrlo važno pitanje koliko će, uopće, posjeta Bjelorusiji pomoći, a koliko dodatno odnemoći u nezavidnoj situaciji u kojoj je sam Dodik odgovoran za sankcije koje su američka i britanska administracija nametnule njemu i njegovim najvišim i najbližim suradnicima.

„Nije nam bilo lako svladati pritisak i Bruxellesa i Washingtona“

“Čitao sam o vašem radu za ovo vrijeme. Pozdravljam vaš rad. Trebate znati ono glavno: ako vam nešto u Bjelorusiji odgovara u smislu tehnologije i drugih pitanja u poljoprivredi, industriji, zdravstvu, bit ćemo sretni ako vam možemo pomoći i podržati vas”, rekao je bjeloruski predsjednik Dodiku, preneseno je na službenoj stranici predsjednika Bjelorusije o ovom sastanku.

Aleksandar Lukašenko je istaknuo da “Bjelorusija pomno prati situaciju na Balkanu”.

“Vi dobro znate moj stav. O svim slučajevima i pitanjima koja postoje, i o onome što se događalo u nama prijateljskoj Jugoslaviji. Kada je jednostavno bila raskomadana na dijelove. Znate moj stav, moj odnos prema vama u najtežim vremenima, kada je bombardirana Srbija…Znamo da vam tamo ponekad nije lako, ali vi se hrabro borite, mi to pozdravljamo. Samo hrabrost i otpornost i snaga danas, nažalost, može odrediti budućnost ove ili one države, regije, okruga, teritorija. Mislim da se vi tu čvrsto držite zastupajući interese pravoslavnog naroda i naroda koji vam vjeruje. Mi smo u tom pogledu na vašoj strani, a vi možete računati na nas. Ukratko, došli ste kod svojih prijatelja”, rekao je Lukašenko Dodiku.

Kako se izvješćuje, Dodik je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici bjeloruskog predsjednika kao i na prilici da se osobno upoznaju.

“Vrlo mi je drago što sam vas upoznao. Ja vas osobno doživljavam kao prijatelja našeg naroda, točnije brata”, rekao je Dodik podsjetivši kako se s Lukašenkom prvi put susreo 2000. godine u Jeruzalemu na proslavi 2000. godišnjice kršćanstva.

„Bez obzira na sve izazove, naše prijateljstvo se nastavlja. Znam da je i vaša zemlja pod pritiskom i sankcijama Zapada. Mi u Republici Srpskoj nismo dopustili da BiH glasa za sankcije. Nije nam bilo lako svladati pritisak i Bruxellesa i Washingtona. Ali ostali smo dosljedni svojoj odluci. Cjelokupno vodstvo RS trenutno je pod britanskim i američkim sankcijama”, požalio se Dodik bjeloruskom predsjedniku.

Tijekom trodnevnog posjeta Bjelorusiji, izaslanstvo RS-a predvođeno Dodikom održalo je niz sastanaka i posjeta – u tvrtkama, Nacionalnoj akademiji znanosti Bjelorusije, državnom sveučilištu. Kako izvješćuju bjeloruski mediji, cilj je razvoj bilateralnih i trgovinskih odnosa, jačanju suradnje u područjima industrije, zdravstva, znanosti i obrazovanja te proširenju bilateralnih ugovorno-pravnih osnova.

Dodikova turneja – Lukašenko-Putin-Minnikhanov…

Dodik je s izaslanstvom posjetio i Holding tvrtku Belkommunmaš koja se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja.

“S izaslanstvom Srpske bio sam u posjeti instituciji Minski znanstveni praktični centar za kirurgiju, transplantaciju i hematologiju gdje je potpisan sporazum o suradnji Ministarstva zdravstva Srpske i Komiteta za zdravlje Bjelorusije”, napisao je Dodik na svom službenom X nalogu, istaknuvši i kako “RS planira kupiti 10 autobusa i opremu za poljoprivredu u vrijednosti pet milijuna dolara.

On je najavio i skorašnji posjet Rusiji i sastanak s ruskim predsjednikom Putinom, kako je rekao “za dan-dva”, što bi trebalo značiti ovaj tjedan, no najave posjeta još nema niti na službenim stranicama Predsjednika RS-a, a niti na službenoj stranici Predsjednika Ruske Federacije.

Nakon posjete Moskvi i Putinu, najavio je sastanak s predsjednikom potom s predsjednikom ruske republike Tatarstan, Rustamom Minnikhanov.

“Kad se vratim, slijedi sastanak s predsjednikom Skupštine Crne Gore, a dva dana kasnije putujem u Antaliju gdje ću se sresti s predsjednikom Turske Erdoganom, kao i drugim predsjednicima koji će biti prisutni na konferenciji”, rekao je Dodik za RTRS, dodajući i kako će se u ožujku sastati s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom te naglašavajući kako RS nije nikako izolirana. Naravno da nije – zahvaljujući robnoj razmjeni s državama susjedama i EU-a, piše Dnevni list.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x