Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Bolje da Izetbegović prepusti SDA Lagumdžiji nego da mu pravi novu stranku

Koliko god zvučao kao mastan kuloarski spin da uz podršku Zlatka Lagumdžije i SDA, nekakvi „mladi poduzetnički lavovi“ osnivaju novu stranku ‘Pokreni se’?, ovo sasvim realno političko razmišljanje i ozbiljna politička tema u Sarajevu.

Već su i date vrlo smislene procjene šta je stvarni cilj ovoga političkog plana SDA i Zlatka Lagumdžije, a to je otupiti snagu SDP BiH i njegovih partnera uoči predizborne kampanje 2022. godine. Istovremeno se računa na ujedinjenje DF-a Željka Komšića i Socijaldemokrata BiH Envera Bijedića, te na njihovu koaliciju sa Lagumdžijinom novom strankom.

Jer kako se navodi u obrazloženju ovog „insajderskog spina“ već nekoliko godina SDA pokušava razbiti snagu ljevice i SDP-a BiH preko nekadašnjih članova SDP-a. Glavni igrač u ovome planu je nekadašnji predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji teško prihvata činjenicu da više nije relevantna ličnost u političkom životu Sarajeva i BiH.

OBEZGLAVLJENA HOBOTNICA

Nakon što je propao plan famoznog ujedinjenja ljevice preko DF-a i otpadnika iz SDP-a u Sarajevu i Tuzli, te nakon poraza ovih stranaka na lokalnim izborima, Lagumdžija, uz političke suflere iz SDA, sprema, saznaje se u dobro obavještenim sarajevskim krugovima, novi plan za svoj povratak na političku scenu.

Ovaj plan će, kako tvrdi portal Depo.ba, podržati i obezglavljena tajkunska hobotnica koja traži sebi glavu, okupljenih oko namjenske industrije, energetike ali i iz uslužnih djelatnosti, kako bi sačuvali privilegije koje trenutno imaju od strane vlade Fadila Novalića, ali i drugih poluga izvršene vlasti koje drži SDA.

Dakle, osnivanje nove stranke je sasvim realna ideja, pa je čak i nužna za Bakira Izetbegovića koji je svjestan da se, nakon katastrofalnog poraza u Sarajevu i još nekim velikim urbanim centrima (Tuzla, Zenica, Bihać), nastavlja pad njihove popularnosti i žele osigurati glasove sa tzv. „zelene ljevice“ koja je trenutno vrlo uzdrmana. Izetbegović računa da bi sa Lagumdžijom mogao imati dovoljno glasova za mandat 2022-2026, a možda i 2030. godine, sa svojim konstantnim partnerom – HDZ-om BiH.

„AGENTI UTICAJA“

Gostovanje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na redovnoj sesiji “Kruga 99” sa kojeg je poručio da je država koja funkcionira na bazi građanskog principa omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice korespondira sa Lagumdžijinim ljevičarenjem. Njegov je prijedlog da se BiH vrati načelima građanskog uređenja na kojima je funkcionirala do 1995. godine uz osiguranje zaštite prava svih nacionalnih zajednica koje u njoj žive.

Vratite nam je onakvu kakvu ste preuzeli od nas (komunista op. a.)“ poručivao je nekad Lagumdžija liderima nacionalnih stranaka, pa i samom SDA-u. Evo, Izetbegović bi mu vratio državu kakvu je preuzeo njegov otac od komunista.

Pošto je Alija Izetbegović, kako tvrde neki njegovi najbliži saradnici, želio vidjeti Zlatka Lagumdžiju kao svog nasljednika, a i sam je bio „socijaldemokrata u duši“, najlakše bi bilo da Bakir Izetbegović odstupi sa trona i preda ga Lagumdžiji. U ideološko-političkom smislu uopće se ne bi osjetila razlika jer je Lagumdžija u međuvremenu toliko evoluirao „s lijeva na desno“. Velika većina SDA-ovog članstva bi odahnula jer bi se time kutarisali hipoteke svemoćne Sebije Građević Izetbegović.

Ali, ovdje nije u pitanju samo uhljebljenje besposlenog Lagumdžije već je u pitanju ideologija i političke ideje i stranke koje su se zalagale, odnosno borili za građanske principe države. Taj politički prostor na kojem se nastajale i djelovale S za BiH Harisa Silajdžića, Liberalna stranka Rasima Kadića, GDS od Ibrahima Spahića, preko GS Reufa Bajrovića do Muhameda Falzovića Fazle, SBB Fahrudina Radončića itd. Dodamo li ovim strankama tuce uhljeba u nevladinim organizacija finansiranim i sponzoriranim od strane međunarodnih krugova, te pojedinaca koji su djelovali kao „agenti uticaja“, današnja sarajevska prograđanska politička opcija je potpuno marginalazirana. A zahvaljujući tipovima poput Emira Suljagića i Reufa Bajrovića ovaj politički prostor izgleda kao strnjište kojeg je preoralo krdo veprova. U takvoj političkoj ruini u kakvu se u ideološko političkom smislu pretvorila sarajevska politička scena na njihovim građanskim listama ni kultni sarajevski pjesnik i akademik Abdulah Sidran jedva sakupi stotinjak glasova. I sad bi to sve Bakir pozlat(k)io…. Ma nema ni teoretske šanse!

Izvor: TBT

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x