Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

BIDEN SE OBRATIO SVIJETU! Najavio pakao za Rusiju, prešli su svaku mjeru!

Američki predsjednik još ranije je obećao uvođenje razornih sankcija protiv Rusije, a danas bi trebali saznati o čemu se radi.

Biden je tu poruku objavio na Twitteru uoči večerašnjeg obraćanja naciji.

“Putin je izabrao ovaj rat”

Tvrdi da će sankcije imati razorne posljedice po rusko gospodarstvo. One će udariti na najveće ruske banke i na njihov financijski sustav. Ipak, sankcije ne uključujuću isključenje iz SWIFT sustava.

“Odsjeći ćemo ruski pristup financijskim tržištima. Prepolovit ćemo njihov uvoz tehnologije. Bit će u nemogućnosti da moderniziraju svoju vojsku, grade brodove”, rekao je Biden.

Dodao je kako NATO šalje dodatne resurse u nekoliko europskih država. Kazao je kako je NATO najveći vojni savez u povijesti. Poručuje kako se Amerika suprotstavlja nasilnicima.

“Ovo je napad koji Vladimir Putin planira mjesecima. Odbio je svaki pokušaj Sjedinjenih Država da se postigne dogovor i da se sačuvaju ljudski životi”, rekao je predsjednik SAD-a.

“Putin je agresor. Putin je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova država trpjeti posljedice”, dodao je Biden.

Pojasnio je da će SAD uvesti nove sankcije Rusiji koje će njezinu ekonomiju oslabjeti i kratkoročno i dugoročno.

“Namjerno smo osmislili ove sankcije da bismo maksimalizirali dugoročne posljedice na Rusiju i da minimaliziramo posljedice na Sjedinjene Države i naše saveznike”, rekao je.

Zatim je dodao da Amerika u ovom nije sama: “Mjesecima gradimo koaliciju partnera koji predstavljaju više od pola globalne ekonomije.”

“Američki vojnici neće se boriti protiv ruskih”

“Udarili smo na njihovu industriju visoke tehnologije i onemogućit ćemo im modernizaciju vojske. Poduzimamo i korake da obranimo svoje saveznike u NATO-u. Sutra se odvija summit NATO-a na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti daljnje korake. Samo ove godine poslali smo vojne opreme u vrijednosti od 650 milijuna dolara”, rekao je

Biden je također rekao da će NATO u ovoj krizi ostati ujedinjen, ali da se američki vojnici neće boriti protiv ruskih.

“Ovo je opasan trenutak za Europu, ovo je opasan trenutak za cijeli svijet. Ipak, sada cijeli svijet vidi u čemu je stvar. Ovo nikada nije bilo pitanje sigurnosti, nego pitanje agresije”, izjavio je Biden.

“Kada se povijest ove ere bude pisala, Putinov će izbor da napadne Ukrajinu pokazati kao potez koji je Rusiju učinilo slabijom, a njezine neprijatelje jačima”, zaključio je predsjednik SAD-a.

Odgovarajući na pitanje novinara, Biden je rekao da radi na tome da ovaj sukob ne postane još veći, ali da ne planira razgovarati s Putinom.

Novinari nezadovoljni odgovorom

Novinari su ga napali jer sankcije ne uključuju SWIFT, a jedan od njih ga je pitao “što se još čeka”, dodajući kako je Ukrajina u ovim trenucima pod napadom.

“Sankcije koje smo povukli nadilaze i SWIFT. To su teške sankcije i dozvolite koji mjesec da prorade”, rekao je Biden, a novinari su ga napali da je Ukrajina upravo u ovom trenutku pod napadom”.

Udar na ruske banke

Da će sankcije biti teške, potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson u četvrtak. Johnson je rekao da se radi o “dosad najvećim sankcijama” Rusiji.

Zamrznut će se imovina druge najveće ruske banke VBT-a, banke čija je imovina teška 154 milijarde britanskih funti, a ruske će se banke isključiti iz britanskog financijskog sustava. Ruske državne i privatne tvrtke u Velikoj Britaniji neće moći prikupljati novac potreban za financiranje svog rada. Ograničit će se sume novca koje Rusi smiju imati u britanskim bankama. Iste će sankcije vrijediti i za Bjelorusiju.

Britanci će sankcijama opteretiti više od 100 pojedinaca, entiteta i podružnica. Među njima je i Rostec, najveća ruska tvrtka koja djeluje u obrambenom sektoru te koja zapošljava više od dva milijuna ljudi te koja svake godine izveze oružje u vrijednosti od 10 milijardi funti. Sankcije će se nametnuti i još četirima ruskim obrambenim tvrtkama.

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x