Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Beba se rodila s viškom organa: Liječnici ostali zapanjeni kada su shvatili o čemu se radi

Rijedak slučaj

Isis Eloah Ferreira Alves, rođena s četiri bubrega, predstavlja rijedak i jedinstven medicinski slučaj. Njezina majka, Thalia Silva Alves, naglašava da je njezina kći posebna i neobična. Tijekom trudnoće, liječnici su primijetili nepravilnosti u vezi s bubrezima, no točna dijagnoza postavljena je tek nakon operacije koju je prošla u dobi od 5 mjeseci.

Tada su otkrivena dva dodatna bubrega, što je iznimno rijedak fenomen u medicinskoj literaturi. Vjeruje se da je ova neobična pojava rezultat abnormalne diobe nefrogene vrpce tijekom razvoja fetusa.

Obično se ljudi rađaju s dva bubrega, no situacije poput ove, s dodatnim bubrezima, vrlo su rijetke i dokumentirane su u manje od 100 slučajeva, piše New York Post.

Nevjerojatno rijedak slučaj

Nakon što je rođena prerano carskim rezom u bolnici Regional de Sobradinho u Brasíliji, Isis je stavljena u inkubator zbog svoje krhkosti. Operacija provedena kada je imala samo 5 mjeseci otkrila je četiri bubrega, od kojih je jedan bio problematičan. Gornji desni bubreg uklonjen je zbog nakupljanja urina koje je izazvalo neugodnosti u trbušnom području.

Iako su tri preostala bubrega funkcionalna, Isis je suočena s izazovima, uključujući česte hospitalizacije zbog upale pluća uzrokovane krhkim plućima uslijed preranog rođenja. Pedijatrijski urolog Hélio Buson, koji je operirao Isis, upozorava da se mora provesti dugoročno kliničko praćenje kako bi se pratilo moguće komplikacije tijekom njezinog odrastanja. Iako postoji mogućnost problema, isto tako je moguće da se ništa ozbiljno neće dogoditi. Sada s 13 mjeseci života, Isis se suočava s motoričkim kašnjenjem, ali njezina majka naglašava da unatoč tim izazovima pokušava joj osigurati što normalniji život.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x