Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

AZEM VLLASI PORUČIO VUČIĆU I DODIKU: “BiH i Kosovo ne mogu biti dio iste priče!”

Uoči skorog nastavka razgovora o Kosovu u Bijeloj kući, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastoji da na svaki način u cijelu priču uvuče i Bosnu i Hercegovinu, vjerujući da ima šanse da kroz kosovsko pitanje za “zelenim stolom” nametne i temu statusa bh. entiteta RS i, jasno, budućnosti zemlje.

– Stranka demokratske akcije (SDA) priopćila je jučer da koordinirano djelovanje Vučića s vlastima RS-a u svrhu povezivanja statusa Kosova s entitetom RS u aktualnim pregovorima Srbije i Kosova predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti.

Kako je na portalu Radija Slobodna Europa primijetio bh. novinar s američkom adresom Kemal Kurspahić, Vučić u zauzimanju polazne pozicije za “tešku situaciju” u kojoj će se – kako najavljuje – naći srpska strana, pokušava proširiti dnevni red sastanka u Bijeloj kući učestalo ponavljajući kako “ne mogu svi dobivati, a samo Srbija gubiti”. Tu, bez sumnje, računa na dijelove Bosne i Hercegovine. Otud u ovom kontekstu neko pismo iz Banje Luke i za sada nepoznata odluka Skupštine Republike Srpske koje lider SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović žele poslati predsjedniku Srbije “o dvostrukim aršinima međunarodne zajednice za RS i Kosovo” – kazao je Vllasi.

Objasnio je zašto, po njegovom mišljenju, Kosovo i BiH ne mogu biti dio iste priče.

– Kosovo je u Jugoslaviji imalo status federalne jedinice do 1989. godine, kada je Srbija nasilno pogazila taj status i stanje okupacije zadržala silom i represijom sve do 1999. godine. Zbog toga je Kosovo steklo legitimno pravo da se proglasi novom, sedmom državom, jer bez Jugoslavije, Srbija nije mogla imati nikakve veze niti nadležnosti nad Kosovom. To je nedvosmisleno utvrdio i Međunarodni sud pravde kada je 2010. godine utvrdio da “proglašenje neovisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom niti u suprotnosti s Rezolucijom 1244 SB UN-a – podsjeća Vllasi.

Kako su zapadnoevropske zemlje i SAD pomogli oslobođenje Kosova od srpske okupacije, dodaje, tako su pomogle i podržale proglašenje neovisnosti te odmah priznale ovu državu, kao i druge nastale od bivše Jugoslavije.

– Entitet Republika Srpska je nastala na zločinima, na genocidu, nasilnim rušenjem Bosne i Hercegovine kao federalne jedinice Jugoslavije, što je Srbija svim sredstvima, dakle i vojno, pomagala. Ova Bosna i Hercegovina, sa dva entiteta, suverena i međunarodno priznata država u svojim ranijim granicama, kao i sve novonastale države, je prije svega mirovni “dejtonski projekt” da bi se strašni zločini zaustavili. Poslije Daytona, svi politički i vojni rukovodioci te tvorevine zvane RS su pred Haškim tribunalom osuđeni za teške ratne zločine, zločine protiv civilnog stanovništva, pa i genocid. Srbija, koja je svim sredstvima podržala i pomagala taj zločinački poduhvat, nema se šta miješati u poslove Bosne – upozorava Vllasi.

Bivši srbijanski lider Slobodan Milošević, podvlači Vllasi, bio je, također, optužen za ratne zločine. I on je potpisnik Dejtonskog sporazuma, “ali Srbija nije nikakav garant”.

– Nema ona što garantirati. Taj potpis samo znači da Srbija mora priznati Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu, suverenu i međunarodno priznatu državu u njenim sadašnjim granicama. Amerikanci posreduju u dijalogu između Kosova i Srbije kao dvije države radi normalizacije njihovih međudržavnih odnosa. Bosna i Hercegovina, uređena po dejtonskim aranžmanima, s tim nema baš nikakve veze – poručio je Vllasi. | SB

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x