Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ANALITIČAR BARIĆ: Rusija je drastično srezala strateški cilj, odustala od napada na Odesu

– Ako pogledamo kartu, jasno je da ruska operacija nije uspjela. Pretpostavlja se da je njezin cilj okupacija istočne Ukrajine – do rijeke Dnjepar. To definitivno nije ostvareno. Od većih je gradova zauzet samo Herson, borbe za Mariupolj još traju. Ostali se gradovi još uvijek drže, naročito Kijev, kazao je u Dnevniku HTV-a vojni analitičar Robert Barić.

Dodao je kako je ruska strana doživjela velike gubitke. Prema Pentagonu koji je dosad davao najrealnije procjene – od 7 do 15 tisuća vojnika. Pentagon navodi i da ukupni gubici (ubijeni, ranjeni i zarobljeni) iznose od trideset do četrdeset tisuća vojnika što je više od četvrtine snaga s kojima su Rusi krenuli na Ukrajinu, kazao je Barić.

“Rusija drastično srezala svoj strateški cilj”

Komentirajući današnju izjavu ruskog ministarstva obrane da će se koncentrirati na regiju Donbasa kazao je kako je “Rusija drastično srezala svoj strateški cilj”.

– To više nije obaranje vlasti i Volodimira Zelenskog. Cilj je u potpunosti ovladati Luhanskom i Donjeckom i zadržati kopneni koridor prema Krimu – pri čemu bi Rusi zadržali Herson, Melitopolj, smatra Barić.

Smatra da se to može okarakterizirati kao “straeško povlačenje” i ono “što Putin misli pokazati kao minimalnu pobjedu za primirje i za pregovore”.

– Međutim, pitanje je ima li Rusija sada snage – oni će odustati od napada prema Odesi. Na sjeveru ukrajinske snage guraju Rusiju natrag, one u ovom trenutku imaju snagu za ograničene napade, ali ne i za opću stratešku ofenzivu, kaže Barić.

Situacija kod Kijeva

– Sada se sjeverozapadno od Kijeva, na prostoru koji je bio pod teškim napadima radi niz udara kojima se ruske snage potiskuju prema sjeveru, čini se. Time se odvraća mogućnost topničkih udara po samom središtu grada, iako su još su izložena kijevska predgrađa. Slična je situacija i kod Harkiva gdje su potpuno zaustavljeni pokušaji zaokruživanja grada. Sumi se isto drži, a Černihiv iako je opkoljen – ima nerekinutu opskrbu, kazao je Barić.

Komentirajući posjet američkog predsjednika Joea Bidena Poljskoj Barić je kazao kako se radi o dijelu Bidenove turneje kojom želi ojačati savezništvo SAD-a i Europe, naročito po pitanju sankcija. Posjet Poljskoj je nužan, smatra – jer je ta država ključna po vojnoj snazi i doprinosu NATO-u. Prilika je to, dodao je – i da se malo izglade narušeni odnosi Poljske i SAD-a, prenosi portal teleskop.hr.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x