Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Koronavirus i “zaglavljeni” Bosanci i Hercegovci u Njemačkoj

Kada je Suada početkom ožujka iz Tuzle krenula u posjet rodbini u njemačkom Rosenheimu, nije mogla ni zamisliti da se neće moći vratiti nakon desetak dana, koliko je planirala ostati. “Ovo je za ne povjerovati. Ovdje mi je dobro, ali bih više voljela da sam s obitelji u Bosni. Psihički me ovo ubija”, kroz suze priča Suada koja svakodnevno prati vijesti kako bi doznala ima li novosti o zatvorenim granicama. Kako bi spriječila širenje koronavirusa, Njemačka je, osim u izuzetnim slučajevima, zatvorila prelazak granice s Austrijom Francuskom, Luksemburgom, Danskom i Švicarskom.

“20. ožujka sam krenula, ali sam vraćena s austrijske granice. Udarili su mi pečat u putovnicu i rekli da se vratim u Njemačku, prijavim uredu za strance i da čekam. Znam da po zakonu ovdje mogu ostati 90 dana, ali to mi nije cilj. Želim kući”, kaže Suada i dodaje: “Prijavila sam se Uredu za strance i to je sve što sam mogla uraditi.”

„Preporuka državljanima BiH koji su trenutno u SR Njemačkoj i ne mogu se vratiti jest da se obrate mjerodavnom uredu za strance radi reguliranja daljnjeg prava na boravak”, poruka je veleposlanice BiH u Njemačkoj, Jadranke Winbow.

Bezvizni režim i putovnica?

Veleposlanica navodi da se ova poruka “prije svega odnosi na državljane BiH koji u SR Njemačkoj borave na temelju bezviznog režima i pravo na boravak do 90 dana im istječe”. Veleposlanica Winbow u izjavi za DW preporučuje državljanima BiH u Njemačkoj da se strogo pridržavaju svih uputa mjerodavnih organa SR Njemačke, kojima je cilj sprječavanje širenja virusa COVID-19.

Pandemija koronavirusom je u znatnoj mjeri otežala privatni, društveni, ekonomski i sportski život u Njemačkoj. Zbog poduzetih mjera koje je uvela Vlada u Berlinu, mnoge državne ustanove ne rade, rade skraćeno radno vrijeme ili s klijentima komuniciraju samo preko telefona ili elektronske pošte. Suada s početka ove priče se također javila Uredu za strance preko telefona i elektronskom poštom poslala potrebne podatke.

Međutim, što je s državljanima BiH kojima uskoro istječe putovnica? “Državljani Bosne i Hercegovine, kojima uskoro istječe putovnica, se trebaju obratiti Veleposlanstvu preko telefona ili e-maila kako bi bili evidentirani i kako bi se odredio termin za podnošenje zahtjeva za izdavanje putovnice”, kaže za DW veleposlanica BiH u Njemačkoj Jadranka Winbow.

Usluge hitnog i neodgodivoga karaktera

Rad Veleposlanstva u pogledu pružanja konzularnih usluga prilagođen je postojećim okolnostima, što znači da Veleposlanstvo trenutno pruža samo konzularne usluge koje su hitnog i neodgodivoga karaktera. „U tom pogledu molimo državljane Bosne i Hercegovine da budu strpljivi jer trenutna primarna zadaća svih nas je očuvanje zdravlja poštivanjem smjernica o svođenju kretanja i društvenih kontakata na minimum”, kaže za DW veleposlanica Winbow.

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Berlinu i generalni konzulati Bosne i Hercegovine u Münchenu, Frankfurtu i Stuttgartu su na raspolaganju državljanima Bosne i Hercegovine za rješavanje svih pitanja koja su u domeni rada diplomatsko-konzularnih predstavništava. U tom smislu u trenutnim okolnostima izazvanim pandemijom virusa COVID 19 uspostavljeni su i telefonski brojevi za hitne situacije, čime su Veleposlanstvo i generalni konzulati državljanima BiH dostupni svakog dana i u svako doba.

„Ostanite u Njemačkoj”

Lučiano Kaluža, generalni konzul BiH u Frankfurtu, je preko medija, pa i onih u BiH, ali i društvenih mreža apelirao na državljane BiH da ostaju u Njemačkoj. “Glavni razlog da sačuvamo zdravlje i živote ljudi u BiH je da smanjimo putovanja”, kazao je Kaluža povodom nedavnog poziva bh. državljanima širom Europe da ne dolaze u BiH .

Konzul Kaluža također poručuje državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Njemačkoj i kojima se približava datum isteka turističke ili radne vize da se jave u mjerodavni ured za strance. “Ne smiju čekati da im prođe viza, moraju poslušati instrukcije njemačkih vlasti kako da se ponašaju”, kaže Kaluža koji u razgovoru za DW zahvaljuje institucijama i organima SR Njemačke jer “u ovakvim okolnostima se maksimalno trude da održe profesionalan odnos prema našim državljanima”.

„Apeliramo na sve naše državljane da koriste prvenstveno mail komunikaciju s Konzulatom ukoliko ne uspiju stupiti u kontakt preko telefona jer dnevno zaprimimo nekoliko stotina poziva. U svakom slučaju, dostupni smo za sve naše državljane 24 sata dnevno”, kaže za DW Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža.

Izvor: dw.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x