Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

“Prisustvo Mandića, Dodika i Nešića na Vučićevoj proslavi kruna politike ‘srpskog sveta'”

POLITIČKI ANALITIČAR DANILO KALEZIĆ

Na proslavi izborne pobjede u štabu Srpske napredne stranke, tik uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nalazili su se predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić, predsjednik RS Milorad Dodik, kao i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić. Prisustvo novoizabranog predsjednika crnogorske Skupštine je od strane regionalnih medija ocijenjeno kao svojevrsno poniženje države Crne Gore.

Na juče održanoj sjednici parlamenta Crne Gore, predstavnici opozicije upitali su parlamentarnu većinu šta predsjednik crnogorske Skupštine radi na proslavi izborne pobjede Aleksandra Vučića, te da li je Mandić u Beograd otišao kako bi glasao, budući da posjeduje srpsko državljanstvo.

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore odgovorili su da je Mandić Vučićevoj proslavi prisustvovao u svojstvu prijatelja i autentičnog predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori.

Politički analitičar, Danilo Kalezić, za Patriju kaže da ovakav postupak zvaničnika Crne Gore i Bosne i Hercegovine nije iznenađenje.

“Mislim da niko nije imao razloga da bude začuđen jednim takvim gestom, jer je riječ o kontinuitetu politike srpskog sveta koja se sprovodi unazad nekoliko godina. To je demonstracija i kruna tog projekta, jer vi zapravo javnosti šaljete poruku da jedan autokratski režim kakav je Vučićev, može računati na vlast u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji”, ocijenio je Kalezić.

Radi se, dodaje, o jednoj javnoj manifestaciji moći režima koji je, prema njegovim riječima, sproveo eklatantnu izbornu krađu.

“To gospodinu Mandiću ne smeta da učestvuje i bude nazočan takvoj manifestaciji, a sve u funkciji legalizacije i legitimizacije projekta srpskog sveta”, istakao je.

Smatra da ni izostanak reakcija novoformirane parlamentarne većine nije nešto što bi nas trebalo začuditi.

“Ne čudim se Mandiću i njegovim sljedbenicima u Crnoj Gori, ali više nema razloga ni da se čudimo ljudima koji su glasali da on bude predsjednik Skupštine. Niko nije do te mjere naivan da nije očekivao jedan takav gest. To nije ni prvi ni posljednji put”, ističe Kalezić.

Na potezu su, kaže, parlamentarci.

“Ako u toj većini ima iko kome je stalo do nacionalnih interesa države Crne Gore, da na djelu pokažu šta misle o tome, a jedina smislena aktivnost bi bila smjena četničkog vojvode sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore”, naglašava on.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje pokretanje inicijative za Mandićevo razrješenje, te kakvim bi ishodom takva inicijativa mogla rezultirati, Kalezić ističe da očekuje formalnopravno podnošenje inicijative.

“Za to postoji raspoloženje, makar kod opozicionih poslanika. Sumnjam da takva inicijativa može dobiti većinsku podršku, iz prostog razloga što ti ljudi znaju ko je Andrija Mandić. Da im on takav smeta, ne bi ga u startu izglasali za predsjednika Skupštine”, podvukao je.

Komentarišući izjavu predsjednika države Jakova Milatovića, koji je kazao da se Mandićevim postupkom šalje loša poruka, naglašavajući da je riječ o činu koji je stvar njegove lične i profesionalne odgovornosti, Kalezić ocjenjuje da je Milatovićeva izjava proizvod kalkulacije.

“On nije eksplicitno osudio Mandićev čin. On je dao jednu opštu ocjenu i na generalnom planu rekao šta misli o tome. To nije dovoljno, ni jasno, ni precizno”, kategoričan je Kalezić.

Uvjeren je da Milatović neće uraditi ništa ovim povodom.

“Mandić i četnička družina su njemu prirodni partneri. Oni su mu saveznici, posebno u trenutku kad se sprema da povuče potez koji će značiti i formalni razlaz sa Spajićem”, zaključuje Kalezić.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x